De regionale luchthaven van Noord-Holland-Noord

Contactadres

Luchthavenweg 10A
1786 PP Den Helder

Telefoon: +31 (0) 223 - 635 666
Fax: +31 (0) 223 - 660 892
E-mail: info@denhelderairport.nl

 

Post en vracht offshore

Luchthavenweg 10
1786 PP Den Helder

Vermeld hierbij duidelijk de vracht afhandelaar, het platform, oliemaatschappij en contactpersoon.

Jachtvliegers trainen voor luchtoverwicht tijdens Frisian Flag

29-03-2017

Jachtvliegers trainen voor luchtoverwicht tijdens Frisian Flag

Het avondvliegseizoen van het voorjaar 2017 is inmiddels voorbij. Vorige week kwamen de F-16’s van vliegbasis Volkel terug van twee succesvol afgeronde internationale oefeningen in Amerika en aanstaande vrijdag zullen er acht F-16’s vanaf vliegbasis Volkel vertrekken voor hun deelname aan de internationale oefening Frisian Flag. Vanaf vliegbasis Leeuwarden trainen jachtvliegers van maandag 27 maart tot en met vrijdag 7 april complexe missies in internationaal verband. De ongeveer 50 toestellen worden in die periode in de lucht voorzien van brandstof. Dat gebeurt vanaf vliegbasis Eindhoven door tankervliegtuigen van Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland. Zo maken ze van Frisian Flag gebruik voor de  European Air Refueling Training (EART), waarbij het vliegend tanken wordt geoefend.
 
De vliegbewegingen zijn op de werkdagen tussen 08.00 en 16.30 uur vanaf vliegbasis Leeuwarden. Het trainen gebeurt niet alleen het luchtruim van Nederland, maar ook in dat van Duitsland en Denemarken.

In coalitieverband

De laatste jaren werkte Nederland tijdens alle buitenlandse missies samen met verschillende landen. Recente voorbeelden zijn de operaties in coalitieverband boven Irak en Oost-Syrië tussen oktober 2014 en juli 2016. Nu draagt Nederland tot 1 mei met vier F-16’s vanuit Litouwen bij aan de bescherming van het luchtruim boven de Baltische Staten. Dergelijke missies tonen het belang aan van internationale samenwerking.

Dat doen vliegers van verschillende luchtmachten dan ook. Zo nemen naast F-16’s van België, Nederland en Portugal, GR4 Tornado’s van de Britten deel aan Frisian Flag. Verder doet Duitsland mee met Eurofighters, Frankrijk met de Mirage 2000 en de Amerikanen komen met F-15’s. Om bijvoorbeeld ontvangst van radiosignalen te verstoren vliegt er ook een storingsvliegtuig.

Tankervliegtuigen
Vanwege de beschikbaarheid van zoveel jachtvliegtuigen is Frisian Flag gecombineerd met EART. Ook hier geldt de noodzaak voor verschillende landen om te trainen met internationale partners. Een voorbeeld is de recentelijke inzet van een Nederlandse KDC-10 in het Midden-Oosten. Daar leverde het brandstof aan de internationale coalitie die strijdt tegen ISIS.  Zie ook: https://www.defensie.nl/onderwerpen/materieel/inhoud/vliegtuigen-en-helikopters/mcdonnell-douglas-kdc-10


Wilt u meer weten over vliegbewegingen, zie http://www.defensie.nl/onderwerpen/geluidsoverlast/inhoud/vliegbewegingen-en-oefeningen of NOS teletekst pagina 766. Voor nadere vragen en eventuele geluidhinderklachten kunt u bellen met het gratis telefoonnummer 0800 – 0226033. Klachten kunnen eveneens worden ingediend via http://www.defensie.nl/onderwerpen/klachten-en-schadeclaims/inhoud/geluidsoverlast/klachtenformulier.

Kantoor gesloten

Kantoor gesloten

Het kantoor van Den Helder Airport is op 14 april Goede Vrijdag, 17 april 2e Paasdag en 27 april Koningsdag gesloten. 

 

Lees verder »
Jachtvliegers trainen voor luchtoverwicht tijdens Frisian Flag

Jachtvliegers trainen voor luchtoverwicht tijdens Frisian Flag

Het avondvliegseizoen van het voorjaar 2017 is inmiddels  voorbij. 

Lees verder »
Airmail oktober 2016

Airmail oktober 2016

De oktober editie van Airmail met nieuws over o.a. Jaap Bond over kansen voor Den Helder en regio, CEO Port of Den Helder Jacoba Bolderheij over haar uitdaging en het North Sea Energy Paviljoen de gezamenlijke presentatie op Offshore Energy 2016

Lees verder »
Contact »
Created by Trefnet • Powered by Shark CMS