Dé regionale luchthaven van Noord-Holland-Noord

Contactadres

Luchthavenweg 10A
1786 PP Den Helder

Telefoon: +31 (0) 223 - 635 666

E-mail: info@denhelderairport.nl

Post en vracht offshore

Luchthavenweg 10
1786 PP Den Helder

Vermeld hierbij duidelijk de vracht afhandelaar, het platform, oliemaatschappij en contactpersoon.

Uiver DC-2

19-09-1999

Uiver op bezoek bij Den Helder Airport Een vreemde vogel die meer aandacht verdient, is de historische Douglas DC-2 Uiver die op zondag 19 september een bezoek aan de Helderse luchthaven heeft gebracht.
 
 
In een tijdsbestek van ruim zeven weken toerde de Uiver langs vijftien Nederlandse vliegvelden, waaronder Den Helder Airport. Dit gebeurde in het kader van de actie "Uiver back home" die was opgezet door het Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome. Doel van deze actie was een bedrag van 1,5 miljoen gulden bijeen te brengen voor de aankoop van de enige nog vliegwaardige DC-2 ter wereld om zo een heel bijzonder type vliegtuig voor Nederland te kunnen behouden. Ge?nteresseerden konden hier door de aanschaf van certificaten een bijdrage aan leveren. De Amerikaanse eigenaar, professor Golgate Darden, had de Uiver voor deze ludieke actie voor vier maanden aan het museum in bruikleen gegeven. Tot de laatste dag bleef het spannend of het museum haar doel zou bereiken. Een laatste zetje van de KLM zorgde ervoor dat dit op de valreep lukte.Na de historische overwinning met de Uiver, in 1934, van de luchtrace tussen Londen en Melbourne behield Nederland altijd een speciale band met de DC-2.
In totaal werden er door Donald Douglas 130 vliegtuigen van dit type gebouwd. Overigens was het ook een DC-2 die als eerste op eigen kracht de Atlantische oversteek maakte. De nu aangekochte DC-2 zal aan de KLM worden geschonken ter gelegenheid van haar 80-jarig bestaan. Het bezoek aan Den Helder Airport op 19 september trok veel bekijks. Een dag eerder was de Uiver al van Texel Airport naar Den Helder Airport overgevlogen en daar in een hangar geparkeerd. Op zondagmiddag kon het toestel van nabij worden bewonderd en werden er low-passes boven het vliegveld gemaakt. Hierna werd de Uiver op het platform opgesteld, zodat de certificaathouders hun "aankoop" uitvoerig konden bezichtigen. Na eerst nog een spectaculaire low-pass langs de verkeerstoren te hebben gemaakt, vertrok de DC-2 in de namiddag weer richting Schiphol.


 

Bezoek Pilatus PC-12

Bezoek Pilatus PC-12

Op 11 oktober bezocht de Pilatus PC-12 Den Helder Airport.

Lees verder »
Bezoek Robinson OO-SEA

Bezoek Robinson OO-SEA

Maandag 28 november bezocht de Robinson R66 met registratie OO-SEA Den Helder Airport.

Lees verder »
Robinson R66

Robinson R66

Maandag 6 juni werden wij verrast met een bezoek van een Robinson R66 van Helicentre.

Lees verder »
Contact »
Created by Trefnet • Powered by Shark CMS